Oorsprong van de St. Luke's Stichting
In 1973 maakten de apothekers Tonnie Schuurmans en Jettie Hendriks een reis door Kenia, Zambia en Malawi. De reis was georganiseerd door het Instituut voor Internationale Excursies te Bergen.
Vanuit Blantyre gingen ze op weg naar een vormingscentrum voor de Schotse Kerk in Malosa. Op het punt waar zij de asfaltweg verlieten en hun zeer bescheiden busje de zandweg naar hun nieuwe verblijf opdraaide, ontdekten zij een bord met het opschrift: St. Luke's Hospital.
Aangezien zij op hun reis nog geen ziekenhuis hadden bezocht was hun belangstelling gewekt , temeer toen er ook nog een Nederlandse arts bleek te werken: Ger Olijhoek. Ze brachten een bezoek aan het ziekenhuis en moesten constateren dat er echt gebrek was aan alles. Hun eerste actie is geweest, dat zij al hun handdoeken achterlieten voor het ziekenhuis. Titia Olijhoek, de vrouw van Ger, nam de volgende avond contact met ze op, ze kwam tenslotte niet iedere dag een groep Hollanders tegen. Met haar kwamen twee Engelse dames mee, een rustend districtsverpleegkundige en een maatschappelijk werkster. Zij zouden graag de Nursing School (verpleegkundigenopleiding) op poten willen zetten. Het schoolgebouwtje was al door de Nederlandse regering geschonken. Het gevolg van dit gesprek was het project Nursing School, en later de Stichting Luke's Hospital Malawi.